Českotřebovská pirueta nabídne přehlídku mladých krasobruslařů

Českotřebovská pirueta nabídne atraktivní program. Foto: Krasobruslařský klub Česká Třebová

Zimní stadion v České Třebové láká v sobotu a neděli 19. a 20. února na 4. ročník závodu Českotřebovská pirueta. Akce, jež bude zdarma přístupná divákům, se ponese ve znamení soupeření mladých krasobruslařů z nejrůznějších koutů České republiky v kategoriích jednotlivců.

„Dvojic je u nás bohužel strašně málo. Když to řeknu úplně narovinu – chybějí nám kluci do páru, ale aspoň se u nás představí několik statečných sami za sebe. Momentálně je trochu složitější odhadnout účast. Už jsme měli přihlášených 230 krasobruslařů, z toho nějakých 90 na nedělní Brusličku, ale čísly začaly mávat karantény. Přesto věříme, že už se to ustálí a budeme svědky kvalitně obsazených závodů,“ uvedla Jana Hůlková z pořádajícího Krasobruslařského klubu Česká Třebová.

Sobotní soutěže jsou koncipované jako celorepublikové závody a jsou určené pro závodníky od nejmladších mladších dívek ročníků 2014 a 2015 až po dospělé B narozené před 30. červnem 2006. Podmínkou je v tomto případě registrace v rámci Českého krasobruslařského svazu.

V neděli se uskuteční mezioddílové závody s podtitulem Bruslička, které jsou otevřené i neregistrovaným krasobruslařům, již současně mají oddílovou příslušnost a svou jízdu. Typicky se jedná o sportovce, kteří dosud nemají takovou výkonnost, aby se účastnili svazových soutěží – tedy o mladé talenty nebo též krasobruslaře, kteří začínali později. Tím pádem je jasné, že bude po oba dva dny na co se koukat.

V sobotu i neděli se první soutěžící vydají na led českotřebovského zimního stadionu předvést své umění v 8 hodin. Společný je rovněž jejich program. Krasobruslaře čeká plnění povinných prvků, jako jsou skoky, piruety či krokové variace a pak také volná jízda.

„Pro zúčastněné chlapce i děvčata máme připraveny zajímavé ceny. Ti nejlepší v každé z kategorií se mohou těšit na poháry, ve hře budou rovněž medaile, diplomy a drobné věcné ceny jako třeba hračky, hrníčky, omalovánky a podobně,“ vysvětlila Jana Hůlková.